Zár szerelés

Zárakkal kapcsolatosan az alábbi munkákat tudom vállalni:

– bejárati ajtók zár javítása  
– cilinder zár csere 
– biztonsági ajtók, fém nyílászárók felszerelése 
– mechanikus betörésvédelem 
– zárjavítás 
– biztonsági zárak, cilinderbetétek, szerelése 
– hevederzárak, többpont zárak szerelése 
– ajtóerősítés, biztonsági ajtó 
– elektromos zárak, kaputelefonok 
– ajtónyitás elveszett kulcs esetén 
– fő és vezérkulcsos rendszerek 
– beléptető rendszerek kiépítése 
– ajtócsukó olajfékek szerelése 


A zárak, hevederzárak 
megnehezítik a betörők dolgát. Feltörhetetlen zárat, ajtót, rácsot, természetesen nem lehet alkotni (bár néhányan állítják magukról, hogy tudnak) de komoly biztonsági zárral, hevederzárral, meg lehet nehezíteni a betörő dolgát. Egy nem oda való vagy nem megfelelően felszerelt zár olyan, mint a „zacskón a lakat”. A betörők kedvelt ajtó feltörési módszere, a zártörés módszere, ami egy ún. zárpajzs felszerelésével könnyen kivédhető. A cilinderbetétek más néven zárbetétek az ajtó kulcsfontosságú részei, a zárszerkezetet működtetik. Sokfajta minőségű és fajtájú zárbetét létezik. A két legismertebb a fogazott kulcsos és fúrt kulcsos.

A ma fellelhető legjobb ajtó védelmi módszer a hevederzáras ajtóerősítés. A hevederzár az ajtó mindkét oldalát megerősíti , zárnyelvei lehetőség szerint mélyen a falba kapaszkodva védik az ajtót a betörés ellen. Az ajtón lévő kitekintő ablak a betörő kedvenc célpontja. Megfelelő sűrűségű rács felszerelésével elérhetjük hogy a betörő nem tud a zár vagy hevederzár „mögé kerülni” és így azt letapogatásos módszerrel kinyitni. A jó minőségű hevederzár, zárbetét letörés elleni védelemmel rendelkezik, és a zárbetét maghúzás, savazás, rezegtetés ellen védett.

Ajtóerősítésnél nem csak a zárak fontosak hanem az ajtó egyéb betörésvédelmi vasalatainak megerősítését is el kell végezni, kétszárnyú ajtó  esetén pl. tolózárakat kell felszerelni. Ha elromlott a zár  és nem tud az ajtón bemenni vagy elvesztette a kulcsát, a lakatos szakember az ajtó kíméletes kinyitásával tud a segítségére lenni.